Spišský hrad bude počas sviatkov prístupný verejnosti

08.04.2009 Levoča

Spišské Podhradie 8. apríla (TASR) - Spišský hrad, ktorý patrí k najnavštevovanejším kultúrnym pamiatkam na Slovensku, bude otvorený pre verejnosť aj počas veľkonočných sviatkov denne od deviatej do šestnástej hodiny. ...
Hrad je prístupný od 11. marca, zatiaľ však v \"zimnom\" režime. Znamená to, že turisti môžu navštíviť areál hradu, dolné nádvorie a vystúpiť na vyhliadkovú vežu bez sprievodu lektorov, čomu zodpovedá aj znížené vstupné. Hradnú expozíciu a kaplnku sprístupnia 2. mája, kedy je naplánované slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny.
Bránami Spišského hradu prešlo vlani takmer 187.000 návštevníkov, čo je o 18.000 viac ako rok predtým. \"Je to najvyšší počet od roku 1990, \" informovala Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea v Levoči, ktoré hrad spravuje.
V súčasnosti ovplyvňuje návštevnosť najmä počasie. Uplynulá jarná slnečná nedeľa prilákala do areálu takmer 220 turistov. Spišský hrad je zapísaný spolu s okolím v zozname svetových kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO. Okrem prehliadky hradu ponúka Spišské múzeum návštevníkom regiónu aj expozície v Levoči. Ide o historickú radnicu v centre mesta, Dom Majstra Pavla a expozíciu Výtvarná kultúra na Spiši.
S výnimkou Veľkého piatku bude otvorený počas veľkonočných sviatkov aj hrad Ľubovňa, kde vlani zaznamenali takmer 100.000 návštevníkov. Posledný vstup je o 14. hodine. Hlavnú návštevnú sezónu tam otvoria 26. apríla. Spestria ju výstavou vojenských máp z čias Márie Terézie. Exponáty z viedenského archívu budú vystavovať na Slovensku po prvýkrát. Ľubovniansky hrad bodoval aj v ankete \"Sedem divov Prešovského samosprávneho kraja\".
Kežmarský hrad, ktorý je výnimočne situovaný v meste, bude na Veľký piatok už tradične kulisou Krížovej cesty, ktorá sa začne na nádvorí po zotmení o 19. hodine. V ďalších sviatočných dňoch si budú môcť skupiny turistov návštevu vopred dohodnúť so sprievodcami. Novinkou je tam expozícia historických vozidiel v prízemných priestoroch hradu a zastrešená veža hladomorne. Prehliadka je spojená s návštevou hradnej kaplnky a vyhliadkovej veže.
 

Vyberte región